Aktualitások: Miért éppen Luka Modric?

2018. december 05. - Faludi Kiss Ákos

Megtört Lionel Messi és Cristiano Ronaldo hegemóniája, Kaká 2007-es győzelme után új név kerül be a történelembe könyvekbe, de vajon tényleg a horvát Luka Modric van az év legjobbja? Miért éppen ő nyert? Másnak kellett volna kapnia az Aranylabdát?

luka-modric-croatia.png

Végre

Tíz év után új győztest avattak, sokáig kellett várni tehát, hogy valaki megtörje a Ronaldo - Messi uralmat. Voltak pedig évek, mikor más játékosok is minden joggal labdába rúgtak és elvárható lett volna a győzelmük (2010-ben Iniesta vagy Xavi, míg 2013-ban Ribéry), azonban sok esetben győzött a marketing és a népszerűség a józan ész helyett. Rezgett már a léc, de 2018-ban jött el a váltás éve. Ez már a szezon kezdetén is érezhető volt, hogy a világbajnokság a szokottnál is többet nyom majd a latba (miheztartás végett, utoljára 2006-ban nyert aktuális világbajnoki csapatból valaki). Lionel Messi csak egy argentin győzelem esetén nyerhetett volna, Cristiano Ronaldo esetében elég lett volna a döntő is, mivel a portugál Bajnokok Ligáját nyert. A két klasszis azonban idő előtt búcsúzott a tornától, így fokozatosan szűkült az esélyesek köre. Mivel senkinek sem volt kiemelkedő szezonja, így hiába nyertek a franciák világbajnoki címet, míg a horvátot ezüstöt, felmerült, hogy mégis Ronaldo nyer. 

Felépített győztes

Fokozatosan kezdődtek a kortes hadjáratok, hogy azért mégis valaki olyannak kell kapnia, aki legalább eljutott a vb-döntőbe. Újabb és újabb nevek merültek fel. Luka Modric, Raphael Varane és Kylian Mbappé, akik közül Mbappé éve nem volt kiemelkedő még akkor sem, ha az oroszországi tornán végérvényesen berobbant a legjobbak közé. Kézenfekvő volt a két realos, hiszen mind a ketten Bajnokok Ligáját nyertek, Varane vb-t is, míg Modric történelmi döntőig vezette a hazája válogatottját. 

A helyzet az, hogy egyikük sem került középpontba a világbajnokság egyenes kiesés szakaszáig, mivel nem volt kiemelkedően jó évük. Varane kapcsán kicsit erőltetettnek is tűnt a jelölés a legszűkebb elitbe. Modric más tészta, hiszen a világbajnoki produkció önmagáért beszélt, bár ott is akadt gyengébb meccse. Ebből az egyik a dánok elleni nyolcaddöntő volt, ahol büntetőt hibázott a hosszabbításban a Real Madrid játékosa, amin akár a továbbjutás is múlhatott volna. Ilyen fontos szituációban ez óriási baki volt, de gyorsan megfeledkezett róla a sajtó, mivel Subasic bravúrjai miatt továbbment a horvát válogatott. 

Az angolok ellen sem villogott, ahogyan a döntőben sem. Ahol kiemelkedően jó volt, az a csoportkör és az oroszok elleni negyeddöntő. A Bajnokok Ligájában voltak jobb mérkőzései, de ott sem ő volt az a játékos, aki a vállán vitte volna a csapatát a végső sikerig. Az viszont vitathatatlan, hogy klasszis labdarúgó, kivételes technikai képzettséggel, jó meglátásokkal. Erre, illetve a családi hátterére próbálták felhúzni a Modric-kampányt. A megosztó személyiségek után egy szerethető győztes kellett. 

Róla elfelejtkeztek

Aki nem kapott akkora média felhajtást, az a bronzérmes Antoine Griezmann. A francia válogatott világbajnok támadója négy gólt szerzett az év legfontosabb tornáján (igaz hármat büntetőből). A csoportkörben egyértelműen gyengébb volt, de ahogyan a tavasz folyamán az Európa Ligában, úgy a vb-n is az egyenes kiesés szakaszban lendült formában. Az Európa Liga győzelemből alaposan kivette a részét, hét mérkőzésen hat találatot jegyzett, egyiket sem büntetőből. Mindkét döntőben betalált, de kiemelkedik az összes gólja közül a londoni, amit az Arsenal ellen szerzett egy magányos kontra végén (mindezt úgy, hogy 80 percet játszott emberhátrányban az Atlético Madrid).

Ronaldo és Modric rivalizálása mellett kevesebb szerep jutott Griezmann-nak, pedig a támadó kiváló szezont futott. A bajnokságban 19 találatig jutott, betalált a Santiago Bernabéuban is, Sevillában is rúgott egy mesterhármast, viszont a csapata csak második lett a Barcelona mögött. Talán ez is közrejátszott abban, hogy nem tekintették őt esélyesnek a díjra. Az viszont kétségtelen, hogy Varane mellett ő volt az idei évben a legsikeresebb a trófeák szempontjából. Hogy ez volt-e a nagy esélye Griezmann-nak, azt nem tudhatjuk, mivel a támadó még mindig csak 27 éves. Luka Modric viszont beírta magát a történelemkönyvekbe.