Óriásölők: Vitória de Guimaraes

2018. december 03. - Faludi Kiss Ákos

A portugál bajnokság eléggé egyhangú, a Benfica - Porto - Sporting szentháromságot mindössze a Boavista és a Belenenses tudta megtörni a hosszú évtizedek alatt. Sok lehetősége nincsen a kisebb kluboknak, hogy felvegyék a versenyt egy teljes szezon során a három sztárcsapattal, de egy-egy mérkőzés erejéig azért még képesek rá. A Guimaraes a legutóbbi két szezont tekintve, rendre megnehezíti a nagyok dolgok. Mi lehet a titkuk?

vitoria_guimaraes.png

 

A kisváros odacsap

Guimaraes nem tartozik Portugália legnagyobb városai közé, nincs közvetlen kapcsolata az óceánnal sem, ellenben a belvárosa a világörökség része. Sport szempontjából a város leghíresebb szülöttei a teniszező Joao Sousa (világranglistán volt 28.), illetve a 25-szörös portugál válogatott Vieirinha (Európa-bajnok csapat kerettagja volt). Ebből leszűrhető, hogy nem az utánpótlás az, amely kiemeli majd a klubot a középszerből. 

Közel 100 éve alapították a Vitóriát, egyetlen komolyabb trófeájuk a Portugál Kupa, melyet 2013-ban hódítottak el. Az út addig rögös volt, mert kisebb financiális problémákkal küzdöttek a 2000-es évek elején, de erre az évtizedre datálható az egyik legjobb bajnoki szezonjuk is, amikor 2008-ban bronzérmesek lettek, megelőzve a Benficát. A bajnokságban azonban nem sikerült megugrani ezt a szintet, megmaradtak stabil középcsapatnak. 

Miről lehet ismerős a focirajongók számára a Guimaraes? A Bebe-sztoriról. A portugál játékost ingyen igazolta a klub, majd két hónappal később 7 millió fontért adta tovább a Manchester Unitednek (azóta ez a rekord, ami a Guimaraes játékoseladásait illeti). Sir Alex Ferguson megbízott a segítőiben, nem kellett volna (egy bizonyos Carlos Queiroz volt a bűnös). Bebe nem maradt sokáig a United kötelékében, de a Vitória jól járt anyagilag az üzlettel. 

Az európai kupákból is ismert lehet a klub, mivel az Európa Ligában és a jogelődjében is gyakorta szerepeltek az elmúlt évtizedekben. A 86/87-es esztendőt érdemes kiemelni, mivel akkor a negyeddöntőig meneteltek az UEFA-kupában, kiejtve többet között az Atlético Madridot. Az ezredforduló környékén és után is okozták problémát az elit bajnokságokból érkező csapatoknak (legyőzték a Parmát, Real Sociedadot, Marseille-t és döntetlent értek el Lyonban). 

A portugál pontvadászatban elsősorban hazai pályán jelentettek veszélyt a nagy hármasra, Portót le is győzték két éve. Idegenben már más volt a leányzó fekvése, egészen a 2018/19-es szezonig. Benfica otthonában csak egy góllal kaptak ki, Pizzi mesterhármasára mindössze két góllal tudtak reagálni, de ez már előrevetítette, hogy bizony érdemes őket komolyan venni a bajnokaspiránsoknak is. A Porto nem így tett!

Országos egyes

Biztosra lehetett venni, hogy a Guimaraes ellen begyűjti a három pontot a Estadio do Dragaóban a Porto. Nem így gondolta a nyáron kinevezett Luís Castro, aki a Vitória mestereként igyekezett egykori klubját móresre tanítani. Castro egy rövid ideig volt a Porto első csapatánál is edző, utána a Rio Avénál, majd a Chavesnél is szerencsét próbált. Az 57 éves szakembernek ez lehet a nagy dobása, igyekszik is élni az eséllyel. 

Idegenben rendre egy 4-2-3-1-es felállással próbálkozik, elsősorban kontrajátékra rendezkedik be a csapatával, ami a Porto ellenében is látszott. Már a játékrendszerből is szembetűnő volt, hogy mélyen fog védekeznie a kapuja előtt a Guimaraes, míg a hazaiak igyekeznek minél hamarabb megszerezni a vezetést. 

porgui.png

Az első félidőt jól jellemezte ez a kép, sokszor láthattuk. A vendégek visszahúzódtak a saját térfelükre, tizenegy emberrel védekeztek. Kettős falat képeztek, köztük alig volt 3-4 méter, így szűkítve a passzolási lehetőségeket. A szélekről tudott csak akciót kialakítani a Porto, annyira betömörült középre a Vitória. 

Mindezek ellenére két bekapott góllal mehetett szünetre Luís Castro csapata, Brahimi gólja védhetetlen volt, ahogyan a szabadrúgás kombináció is. Egyik miatt sem hibáztatható a védelem. Ilyenkor több csapat összeomlana, mivel a félidőig érvényesült a papírforma, de nem így a Vitória. Már a Benfica otthonában is majdnem sikerült visszajönni, igaz akkor három gólos volt a hátrány, most "csak" kettő. 

Három dolog zavarta meg a magabiztos hazaiakat: 
- Brahimi kisebb sérülése és cseréje
- Guimaraes cserék 
- Jogtalan büntető

Ola John tökéletes színészi teljesítményt nyújtott, átesett a már fekvő védőn, aki hozzá sem ért előtte a tizenhatoson belül. A büntető előtt azonban már voltak arra utaló jelek, hogy a Guimaraes kezd magához térni. Tozé beállítása (még ha csak kényszerből is), de jó döntés volt. Vele élénkebb volt a széleken a csapat, ahogyan John is sokat tett hozzá a baloldalon a támadásokhoz. 

Brahimi kiválása elsősorban a támadásépítésben mutatkozott meg, kevésbé volt kreatív a Porto, kicsit egysíkúvá vált a játékuk. Ezt próbálták kihasználni a vendégek, egyre többet jöttek előre. Sergio Conceicao nem tudott megfelelően reagálni Castro cseréire. Jobb lett volna lehozni a második gól előtt hibázó, második félidőre teljesen elfáradó Maxi Pereirát. 

porgui1.png

Négy Porto játékos figyeli, ahogyan Teixeira indítja Hanint. Minden nehézség nélkül tudták kivitelezni ezt a támadást a Vitória játékosai, annyira kezükre játszott a hazaiak borzalmas helyezkedése. 

Az uruguayi védőnek hol a frissen beálló Johnnal kellett birkóznia, hol a szélen felfutó Haninnal kellett versenyt futnia. A képből látszik, hogy itt még egy méter fórja van Pereirának, de mire Hanin kapja a labdát, már a Guimaraes játékosa van helyzeti előnyben. Luís Castro okosan használta ki a a Porto jobbszárnyának gyengeségét. 

porgui2.png

Ezek után már tudatosan játszottak Maxi Pereira oldalára a Vitória játékosai, akadtak még veszélyes helyzetek, de a győztest gólt szintén egy óriási Porto védelmi hiba okozta. Jól látható, hogy két vendég támadóra jut hat hazai védő, de így is megoldják a szituációt. Maxi Pereira helyezkedése érthetetlen, ahogyan a Felipe és Herrera "feladata" is. Davidson tisztán kaphatta a labdát, senki sem fogta. 

A Porto gyakorlatilag magát verte meg ezzel, de ne vegyük el a Guimaraes érdemeit, akik rendre megnehezítik a nagyobb klubok életét. A velük egy szinten lévő csapatokkal szemben nem tudnak maximálisan koncentrálni, de a nagyobb meccseken rendre ott vannak fejben. Érdemes lesz rájuk figyelni a jövőben, mert náluk küzdeni tudásból nincsen hiány!