Tanítani való: Tiki-taka a svájci másodosztályból!

2018. november 06. - Faludi Kiss Ákos

A svájci második vonalban is lehet szép dolgokat látni. A Challenge League hétvégi küzdelmei során a Servette a Schaffhausent fogadta. A szerencsés első gólt követően, egy parádés második következett, ami joggal került fel ebbe a témába. 

servette01_1.png

A Servette vezeti a másodosztályt 13 fordulót követően. A hétvégén egykapuztak az első játékrész során, szenvedő fél a Schaffhausen volt. Sorra alakították ki a nagyobbnál nagyobb helyzeteket, előfordult két kapufát hozó támadás is, de a legszebbet közvetlen a szünet előtt vezették. 

 

Az 1-0-ás előny birtokában még bátrabb volt a Servette, középpályás labdaszerzést követően egy villámgyors kontrát vittek végig, ahogyan az a nagy könyvben le van írva. A védekező középpályás, Boris Cespedes két vendég játékos gyűrűjéből hozza ki a labdát és egyből dobja támadása az övéit egy passzal a támadósorból visszalépő Alex Schalk irányába. Jól látható, hogy a későbbi gólszerző, Sébastien Wüthrich itt még csak a kezdőkörnél ténfereg, gyakorlatilag testközelből követi a labdaszerzést.  


servette02.png

A támadás kulcsa Alexandre Alphonse. A rutinos francia támadó egyszer sem ért labdába az akció során, viszont mind a kétszer hagyta a csapattársai irányába továbbcsorogni a játékszert. Ezzel teljesen megzavarta az ellenfél védelmét, akik közül a középhátvéd Mendy, Alphonse mozgását követte le, ezzel viszont kialakulhatott Wüthrich-t előtt a hely a támadás befejezésére. Gyakorlatilag teljesen tisztán kaphatta a labdát, hála a francia csapattársának. Hatalmas hibát követett el a Schaffhausen balszárnya, mivel nem zártak vissza az üres területre.

servette03.png

Hat passzból eljutottak a saját térfelük közepéről az ellenfél kapujáig, mindet 12-13 másodperc alatt. Ezt az akciót sok élvonalbeli klub is megirigyelhetné, annyira tökéletesen volt megkomponálva.