Edzőbuktató: Lopetegui a tökéletes áldozat

2018. október 30. - Faludi Kiss Ákos

Julen Lopetegui két szék közül a padlóra esett. Vesszőfutása táptalajt szolgáltatott a médiának, hogy napirenden maradjon az esetleges menesztése, amíg az be nem következett. A Levante elleni fiaskó után már a fejét követelték a spanyol trénernek, de az El Clásicón elszenvedett hatalmas zakó pecsételte meg végleg a sorsát. Csakis az ő hibája a formahanyatlás és egy új edzővel megoldódnak a problémák?

2_36977184.png 

Régen minden jobb volt

Pár hónapja még fényáradatban úszott és tündökölt a Real Madrid, de magasból lehet a legnagyobbat esni. A zsinórban harmadik Bajnokok Ligája győzelem után, egy új korszak kezdődött el a klubnál. A finálét követően Cristiano Ronaldo sokat sejtető nyilatkozatot adott, majd pár nappal a történelmi triplázás után váratlanul lemondott Zinedine Zidane. Ha ez nem lett volna elég, akkor a portugál ikon is távozott, egy nyár alatt elvesztette két sikerkovácsát a királyi gárda. Ez minden klubot megviselne. Két út közül választhat ilyenkor egy elnök:
 - Megfontoltan elkezdi építeni a csapatot, hogy megismételhessék a sikereket, időt és teret hagyva a játékosok és az edző számára, akár azon az áron is, hogy évekig elkerülik őket a sikerek
 - Vaktában döntéseket hoz, gyorsan akarja pótolni a távozókat, amiből később hatalmas pofára esés lesz

Kapkodás

Florentino Pérez habitusát és makacsságát ismerhetjük, utóbbi opció mellett tette le a voksát. Be akarta bizonyítani, hogy képes rögvest megtalálni a francia menedzser utódját, vele senki sem babrálhat ki. Kinézte hősünket, aki akkor még a spanyol válogatott szövetségi kapitánya volt. Mindössze 12 nappal Zidane távozása után már szerződtette, még egy botrányt is bevállalva.

Ne mentsük fel a spanyol edzőt sem, aki tudván, hogy a világbajnokságig már csak pár nap volt vissza, leült tárgyalni. Ezzel nem csak saját magát, de hazája válogatottját is bajba sodorta. A spanyolok kiestek a nyolcaddöntőben a házigazda Oroszország ellenében. Felesleges lenne teljes mértékben Pérez - Lopetegui páros nyakába varrni a kiesést és az újabb sikertelen világversenyt, ugyanannyira hibás benne a válogatott is.

Az érem másik oldalát is érdemes megvizsgálni, mivel az átigazolási piac nyitása előtt Pérez már meg is találta a francia szakember utódját. Az igazi feketeleves azonban csak ezután jött, mert július 10-én Cristiano Ronaldo hivatalosan eligazolt. Voltak már pletykák azelőtt is, hogy kell az utódlás a madridi támadósorba, de a portugál zseni távozásával ez még égetőbb feladattá vált.

Rengeteg játékos merült fel, mint potenciális jelölt, köztük a világbajnokságon csillogó Eden Hazard és Kylian Mbappé, de újra a kalapban volt Neymar is. Olyanokról beszélünk, akik évek óta ott vannak a Real Madrid szűk látószögében. A Zidane-éra alatt nem igazoltak szupersztárt, mert bízott a keretben a francia tréner és az állandóság mellett tette le a voksát, ami bőségesen kifizetődött. 

nevtelen01-vert-horz.jpg

Figyelembe véve a 2000-es évek eleji és a 2010-es évek kezdetén történt költekezéseket, meglepő, hogy az utolsó két nagy transzfer 2013-ra (Gareth Bale 101 millió euró), illetve 2014 nyarára datálható (James Rodriguez 75 millió euró). Az érkezők listájából szembetűnő, hogy négy szezonon át egyetlen egy olyan játékos sem volt, akinek a leigazolási összege meghaladta volna a 45 millió eurót.

Ezzel még nem is lenne probléma (sőt, ez egy jó irány lenne!), de Thibaut Courtois-t leszámítva, mindössze Marco Asensio tudott a kezdő közelében megragadni (talán még ide sorolható Lucas Vasquez és a most kölcsönben lévő Mateo Kovacic). Nem mondhatjuk azt, hogy pénz nincsen, mivel az érkező 28 játékosért közel 300 millió eurót adott ki Pérez összesen (294,25 millió euró).

Az átigazolási keret rosszul lett felhasználva és 200-250 millió eurót kidobott a Real Madrid az ablakon. Felsejlik bennünk a 2004-et követő négy szezon, ahol durván 450 milliót költött a klub és kevés volt a hosszú távon használható játékos az érkezők közül. Akkor is éveken át inkább a mennyiségre, mintsem a minőségre koncentráltak. 

Jól jellemezni az idei nyarat, hogy egy alapjáraton telített posztra tudott csak klasszist hozni a Real Madrid. Thibaut Courtois világklasszis kapus, de csak azért érkezhetett, mert kierőszakolta a klubjánál a váltást. Cristiano Ronaldo pótlása kapcsán a kezdeti napi szintű pletykák alábbhagytak, mivel Pérez nem tudott senkit sem megszerezni. Neymar, Mbappé és Hazard is maradt aktuális helyén. 

A pontot az i-re végül a Mariano üzlet tette fel. Mariano Diaz kvázi saját nevelés, aki a kevés játéklehetőség miatt hagyta el a királyi gárdát (így tékozolták el Álvaro Moratát is). A francia bajnokságba tette át a székhelyét, ahol Bruno Genesio keze alatt megtalálta számításait. Potom pénzért vette meg a Lyon és kaszált rajta 13 milliót. Ha lehet úgy fogalmazni, akkor 13 milliót fizetett Florentino Pérez, hogy a játékosa egy évig a franciáknál játsszon. 

Összeadódnak a dolgok

Zidane nem változtatott a kereten, de miért is tette volna, ha sorra nyerték a trófeákat? Azt is érdemes viszont belátni, hogy a madridi tizenegy sem fiatalodott. A távozó Ronaldo mellett öten is betöltötték a harmincat: Sergio Ramos (32), Keylor Navas (31), Karim Benzema (31), Luka Modric (33), Marcelo (30).

Nem volt meg a posztokon a versenyhelyzet, emiatt a megfelelő utánpótlás sem. Ahelyett, hogy az elnök úr elkölt évente 70-80 milliót tucat játékosokra, vehetett volna 1-2 minőségi fiatalt, akiket hosszabb távon be tud majd építeni a következő edző. Utóbbi talán Vinícius Junior érkezésével kicsit kozmetikázva lett (még Odriozola is ide sorolható), de az tisztán látható, hogy vannak kiöregedő és vérfrissítésre szoruló csapatrészek. 

Julen Lopetegui tehát egy olyan keretet kapott, mely mindent megnyert és elvesztette legnagyobb klasszisát. Ez még nem volt elég, ugyanis talán a legrosszabb periódusban érkezett: egy világverseny után. Óhatatlan, hogy a labdarúgók ilyenkor kifacsartabbak, kevesebb a regenerálódási idő. A spanyol pechére két kulcsfontosságú játékosa végig maximálisan hőfokon égett a vb-n. 

real-madrid-stadium-wallpaper-hd-download-free.png 

Raphael Varane vezére volt a világbajnoki címet nyerő franciáknak, míg Luka Modric élete formájában játszott és ezüstig vezette a horvátokat. Emiatt a két játékos teljesítményében a szezon kezdetén komoly visszaesés mutatkozott, ami elsősorban a franciánál szembetűnő. Gyorsasága visszaesett, ahogyan a reakcióideje is. Ez nagyban a fáradtság tudható be. Az El Clásicón elszenvedett sérülése sem véletlen. 

Modric árnyéka önmagának, nem bírja a sorozatos terhelést, érdemi teljesítményt csak egy-két találkozón tudott bemutatni az új szezonban. Már nem 90 perces játékos, 50-60 az ideális számára, akkor ég teljes hőfokon. A világbajnokság belőle is sokat kivett. 

Mindezek talán még orvosolhatóak is lehettek volna, de Ronaldo távozása sokkal nagyobb űrt hagyott maga után, mintsem, hogy kiesett évente alsóhangon 40-50 gól. Az öltözőben Sergio Ramos a vezér, de a pályán a portugál klasszis volt. A legtöbb esetben ő lendítette át a csapatot a holtponton egy góljával vagy cselével. Gareth Bale vállalkozott eme feladatra, de láthatjuk, hogy csak rövid periódusokig képes rá. 

Ne mentsük fel

A fentebb említett tényezők eleve megnehezítették a spanyol szakember munkáját, ugyanakkor ne vegyük el a felelősségét, amiért ilyen játékot produkált a Real Madrid. Egy győztes mentalitású csapatot örökölt, akik hatalmas rutinnal rendelkeztek. Az öltözőben viszont nem tudta megtartani a sikerre éhes szellemet. A játékosai ugyan sokáig kiálltak mellette, de érezhető volt, hogy valami nincsen rendjén. 

Lopetegui irányítása alatt felerősödtek és kristálytisztán láthatóvá váltak a gárda gyengéi. A középpályás védekezés Casemiróban ki is merül. Ez a modern labdarúgásban már hibának számít, látva az El Clásicót is, ahol az Arthur - Rakitic - Busquets trió tagjai aktívan kiveszik a részüket a védekezésből és még hatékonyak is. Kroos és Modric sem jeleskednek ebben, mára a lelkesedésük is eltűnt. 

A Zidane-éra alatt alig volt forgatva a csapat, amin a spanyol utódja sem változtatott. A rotálás elsősorban sérülések miatt történt, azon kívül új embert meg sem próbált beépíteni Lopetegui. Dani Ceballos jó alap lehetett volna a középpályára, ahogyan a támadósorba Mariano Diaz is. Alig kapták meg a lehetőséget a bizonyításra. Az egyik áldozata az állandóságnak a nyáron érkező Vinícius Junior. 

A brazil fiatalt nagyon várták Madridban, óriási tehetségnek harangozták be, de egyelőre csak a Castilla meccseire kilátogatók élvezhetik a játékát. Két találkozón mindössze 12 percre küldte őt fel a mester, kegyvesztett volt. Gareth Bale kisebb sérülése vagy épp Isco műtétje miatt kaphatott volna több lehetőséget, ha már elszórtak rá 45 milliót. 

A rotáció hiánya csak egy apró szelete volt a hibák sokaságának. Taktikai téren is több alkalommal megbukott a spanyol edző. Melyek voltak ezek?
- A védekezést hónapokon át nem sikerült összerakni. Ebben közrejátszottak sérülések is, de a csapatvédekezés egyáltalán nem működött. Ékes példája ennek a sevillai zakó, ahol számtalan rossz döntés mutatta meg, hogy mennyire gyenge ezen a téren a királyi gárda. Képtelen voltak egy dinamikusan játszó riválist megállítani.
- Cristiano Ronaldo távozásával Benzema hiányosságai is jobban megmutatkoztak. A francia nem képes betölteni egy világklasszis csapatnál jelentős szerepet. Szerencséjére a történelem egyik legjobbja volt mellette évekig, így meghúzódhatott az árnyékban, viszont mikor kikerült a fényre, akkor csúnyán megégett. Benzemának nem ízlik az újdonsült madridi szerepkör, folyamatosan komfortzónáján kívül van, Lopetegui pedig nem tudott vele mit kezdeni.
- Évekig kiválóan kontrázó csapatként emlegették a madridiakat, ebből idén sokat nem láttunk, ráadásul a Barcelona épp a saját fegyverével verte el őket. Mélységből való beindulások csak elvétve voltak, ahogyan gyors elfutások is a szélen. 
- Túlságosan egyértelmű felállások. Ennek egyik csúcspontja az Atlético elleni városi rangadó volt. Lopetegui 5 védőt (!!) jelölt a keretbe, így Diego Simeone könnyen kimatekozhatta a kezdő négyest és alaposan felkészülhetett belőle. Cserébe három kapust nevezett Julen a keretbe, teljesen érthetetlen módon. Már itt felmerülhetett a szakmai hozzá nem értése.

real.png

- A támadások ad hoc jelleggel működtek, alig láthattunk koncepciót benne. Sok esetben a játékosok csak keresték a helyüket (és egymást) a támadóalakzatban. Mivel a korosztályos spanyol válogatottnál kiválóan működött az Iscóra épített támadójáték, itt is megpróbálkozott valami hasonlóval kezdetben Julen, de nem vált be, amiben csak minimális szerepe volt Isco sérülésének. 
- Cseréi csak ritkán sültek el jól. Míg Valverde az El Clásicón Dembélé beállításával meccsnyerőt húzott, addig Lopeteguitől ilyet alig láthattunk. A félidőben történő taktikai utasítások olykor jól sültek el, de a második játékrészben már csak elvétve tudott hozzátenni a találkozókhoz.
- A felállt védelem elleni támadást sem tudta megkomponálni. Mikor az As Roma látogatott hozzájuk, voltak biztató jelek (hosszan keresztbe ívelt labdák, jó oldalfordítások), de ezeket utána nem építette be tartósan a taktikába, emiatt merő szenvedéssé vált a madridi passzolgatás az ellenfél tizenhatosának előterében. 
- Marcelo helyzete. Mára egyértelművé vált, hogy egy négyvédős rendszerben nem tartható fent hosszabb távon a brazil balhátvéd. Védekezésben fegyelmezetlen, sok esetben nem zár vissza egy eladott labda után. Ebből számtalan veszélyforrás kialakult az évek folyamán, illetve ez jó pár bekapott gólhoz is vezetett. Lopetegui kereste a megfelelő helyét (talán az El Clásico második félidejében meg is találta, baloldali középpályásként), de a következő edzőnek sem lesz ez könnyű feladat. 
- Számtalan egyéb taktikai vagy másfajta hibát vétett még a spanyol edző, nem tértem ki mindegyikre tételen, mert eltartott volna egy darabig. 

Valakinek el kell vinnie a balhét

Keresve sem találhatott volna jobb balekot Florentino Pérez az edzői posztra. Julen Lopetegui úgy érkezett a spanyol fővárosba, hogy felnőtt korosztályban nem nyert semmilyen trófeát, pedig másfél évig volt a Porto edzője. Azé a portóé, ahol olyan játékosok voltak, mint Quaresma, Jackson Martinez, Alex Sandro és Casemiro. Második évében már a Bajnokok Ligája csoportköréből való továbbjutást sem tudta abszolválni (Dinamo Kijev és Maccabi Tel Aviv fémjelezte csoport..).

A spanyol válogatott szövetségi kapitányaként remekelt, de azt is érdemes megfigyelni, hogy miért emelték őt piedesztálra. Hazája válogatottja két éven át nem kapott ki az irányítása alatt, az már egy más kérdés, hogyan érte el ezt. A világbajnoki selejtezős csoport kötelező kijutással kecsegtetett. Olaszországon kívül nem volt komolyabb ellenfél, de náluk egy átalakulás zajlik, talán most van a legmélyebben az olasz foci az elmúlt évtizedeket tekintve.  

A barátságos mérkőzések közül a a belgák és az argentinok legyőzését érdemes kiemelni, de több alkalommal is csak döntetlent értek el. Mindezek ellenére jól idomult a taktikai repertoárja a spanyol válogatott keretéhez. Ugyanakkor nem tudhatjuk, hogy mire lett volna képes a vb-n komolyabb ellenfelekkel szemben, mikor folyamatosan aprókat kell változtatni egyik napról a másikra, hogy meglegyen a hőn áhított végső siker. 

Lopetegui madridi kitérője nem volt hosszú életű, de az is biztos, hogy nem volt hálás munka. Ahogyan Sir Alex Fergusont máig nem tudták pótolni a Manchesternél, úgy Zidane utódját sem lesz egyszerű megtalálni. Lopeteguinek megvoltak a hibái, de nagy valószínűséggel sok edző hasonló sorsa jutott volna ebben a helyzetben. 

A változatlanság lett vesztük

Hiába jön új edző november folyamán, rögtön tőle sem kell csodákat várni. Az állandóság kiismerhetővé tette a csapatot, akár már télen, de jövő nyáron mindenképp új játékosoknak kell érkezniük, hogy vérfrissítés történjen. Újból meg kell teremteni a versenyhelyzetet, mert páran elkényelmesedtek (Benzema, Marcelo, Kroos, Bale stb.). A következő tréner kapcsán Antonio Contét vizionálják. 

Az olasz szakvezetővel szemben viszont lehetnek aggályok, ami az európai kupasorozatok illeti. Hiába az olasz és angol bajnoki címek, mivel a Bajnokok Ligájában csak szenvedett a csapataival. Az egyenes kiesés szakaszba csak kétszer jutott el, ahol mindössze a Celtic csapatát tudták legyőzni, míg a Bayern München - Barcelona páros ellen, négy találkozón mindössze egy gólra futotta. Rá lenne szüksége a Realnak?