Kivesézzük: Egyoldalú El Clásico

2018. október 29. - Faludi Kiss Ákos

A vasárnap délutáni spanyol rangadót vesszük górcső alá, ahol a Barcelona hazai pályán 5-1-es sikert aratott a Real Madrid ellen. Ernesto Valverde élt a lehetőséggel és jól használta ki a legnagyobb rivális gyengéit, de vajon mi okozhatta még a csúfos madridi betlit?

bbp0zh5_1.png

 

Előzmény

Egyik klub sem remekelt a szezon elején, ezt nyugodtan kijelenthetjük. A Real Madridnál komoly problémákat jelentett az edzőváltás és Cristiano Ronaldo távozása. A Barcelona olykor fásultan játszott, nekik is akadozott a gépezet. Ez volt az első El Clásico 11 év után, ahol sem Lionel Messi, sem Cristiano Ronaldo nem lépett pályára. Valami "újra" készülhettek a szurkolók. 

A rossz forma ellenére azért bizakodhattak a vendégek, mivel Messi mellett Samuel Umtitire sem számíthatott Valverde mester. A támadósor és a védelem vezérét is kellett nélkülözniük a hazaiaknak. A királyi gárdánál Daniel Carvajal volt az egyedüli komolyabb hiányzó, őt Nacho helyettesítette. 

lineup-horz.jpg

Ami a kezdőket illeti, láthatjuk, hogy egyik oldalon sem történt komolyabb változás, Lopetegui és Valverde is a megszokott taktikai hadrendjével küldte fel a játékosait. A Realnál ez volt a jelenlegi legerősebb kezdő, míg a katalánoknál esetleg Dembélé kezdhetett volna Rafinha kárára, de mint végül kiderült, kulcsfontosságú volt a francia támadó első félidős padoztatása.

Feltolt szélső hátvédek

Már a felállásból is kitűnik, hogy mindkét klubnál prioritást élvezett a széleken történő játék. Teljesen érthető, hiszen korunk két legjobb támadásokat segítő szélső hátvédje van náluk (Marcelo és Jordi Alba), ezt badarság lett volna nem kihasználni. A manapság oly divatos három belső védős rendszerre váltottak (hazaiaknál ez sokszor kettőre redukálódott), ahol az egyik oldalon Busquets (vagy Arthur), míg a másikon Casemiro lépett vissza a két középhátvéd közé. 

el_clasico01.png

A képből kitűnik, hogy gyakorlatilag az Alba - Roberto páros fellép a középpályára, ezzel további passzolási opciókat biztosítva Arthurék számára. A Real Madrid a betömörülésre szavazott, feladva a szélen való védekezést. Gyakorlatilag két csoportra bonthatóak a fehér mezesek: elől a támadó hármas (vagy négyes) a letámadást alkalmazza, míg a hátul lévő hatfős csoport kis területen próbálja tartani a Barcelona támadóit.

Itt követte el Lopetegui az első hibát. Nachónak ugyanis jóval mélyebb kellett volna védekeznie és kihúzódni a szélre, ezzel elvágva a katalánok támadások egyik kulcsfiguráját, Jordi Albát. Tökéletesen használta ezt ki Rakitic és pontos labdával szöktette a spanyol bekket. Ő Coutinhónak centerezett, akit a második hullámban nem követett senki. A bekapott gólnál hibázott Casemiro, aki nem követte megfelelően az akciót, lemaradt a vezetést megszerző honfitársáról.

Ez egy betanult figura volt a hazaiak részéről, amit már nem először alkalmaztak, csak akkor Messi vagy Suárez volt a befejező, nem a brazil. Ha visszaemlékszünk, akkor a tavaszi El Clásicón hasonlót húzott Valverde: Marcelo mögötti/melletti üres területet használta ki, tudatosan építve arra, hogy a brazil szeret fennragadni a Real Madrid presszingjei vagy támadásai során. 

A Real Madrid egyik gyengéje a széleken való védekezés, ezt több csapat is felfedezte már az évek folyamán, de nem mindenki tudta kihasználni. A katalánok többször is megpróbálkoztak ezzel a figurával, amire Lopetegui nem tudott érdemben reagálni. 

Az első játékrész során Busquets zseniális húzása után már szinte automatikusan dobta ki a szélre a labdát. A rövid támadásból is leszűrhető, hogy Coutinho jól húzza befelé Nachót, ezzel megnyitva Alba előtt egy óriási területet. Bale feladata lett volna Jordi Albát követni, de a walesi támadó vagy nem zárt vissza, vagy későn adta át az emberét. 

Besültek a fegyverek

A jelenlegi Real Madridnak három fő fegyvere van: 
- Gareth Bale gyorsasága és technikai képzettsége
- Marcelo offenzív játéka
- Isco váratlan húzásai

Az első lehetőséget megpróbálta kiaknázni Lopetegui, ezt láthattuk az első negyedórában. Nem az eredeti helyén a baloldalon, hanem a jobbon kényszerült futóversenyre a walesi támadó, kihasználva Sergi Roberto lemaradását, illetve egy katalán taktikai hibát. 

el_clasico02.png

Ahogyan a képből is látszik, Bale helyzeti előnyben van a hazaiak védősorával szemben, viszont a csapattársai nem követték az akciót. A jobb felső sarokban kiemelve Isco, aki szinte teljesen leszakadva a csatártársaihoz képest, még Modric is hamarabb ér fel Bale beadása után a Barca kapuja elé, mint a spanyol játékos. 

A már említett taktikai hiba pedig Bale elmozgásából adódott a hazaiaknál. Jordi Alba a támadások támogatása mellett azt a feladatot is kapta, hogy emberfogást alkalmazzon a walesin, ebbe segített be neki Arthur. Ezt kiválóan oldották azon az oldalon, de mivel Sergi Roberto számára ki volt osztva Marcelo, ezért nem tudta átvenni a madridi támadót, ha az ő területén volt. Ezt a figurát azonban érthetetlen okból nem erőltette a vendég csapat. 

Isco váratlan húzásai elmaradtak, nem volt meg a helye a pályán, Lopetegui "megszokásból" tette be, konkrét elképzelés nélkül töltött 90 percet a gyepen, ami luxus. A védelem mellett a spanyol középpályás volt az, aki vállalhatatlan teljesítményt nyújtott, ha nála volt a labda, akkor körülményes volt, de előfordult, hogy hosszabb periódusokra láthatatlanná vált a pályán. 

Marcelóval szemben emberfogást alkalmazott Valverde. Sergi Roberto volt a "követője", de a brazil klasszisát jelzi, hogy mindezek ellenére gólt lőtt. Védekezésben most az egyik legjobb volt, félidei taktikai változtatások révén egy sorral feljebb került. Varane sérülésével Ramos húzódott ki a szélre, Nacho pedig Casemiro mellé középre. 

el_clasico03.png

Magasabb fokozatba kapcsolt a második játékrészben Lopetegui csapata, volt egy pillanat, mikor náluk volt a "momentum", de Modric lövése a kapufáról kifelé jött. A változás egyik oka, hogy a középpályán létszámfölényes szituációkat tudtak kialakítani, mert Lucas sok esetben fellépett Modric - Kroos páros mellé, míg Iscót visszavonta középre a mester. 3-5-2-re váltott a Madrid, ami 20 perc erejéig működött is.

A sorsdöntő csere

A kiütés azonban nem ezen, hanem egy hazai cserén és egy taktikai húzáson múlott, ami teljesen megváltoztatta a játék képét. Valverde 4-4-1-1-es felállásra és kontrajátékra váltott, aminek egyik alapfeltétele volt, hogy Ousmane Dembélé pályára lépjen. A francia gyorsaságához nem sokan érnek fel, frissen került a gyepre és "csak" annyi volt a feladata, hogy lefussa a fáradt madridi védőket. 

el_clasico04.png

Ez a játékrendszer lehetőséget adott arra is, hogy egy középpályás, emberfogást alkalmazzon, ezzel kivéve az egyik madridi irányítót. Jelen esetben ez Toni Kroos volt, akitől Arthur kapott emberfogást, de ha úgy hozta a szituáció, akkor visszazárt ötödikként védekezni a középpályára. 

A győztes húzás viszont Dembélé becserélése volt. Sebessége már a harmadik gól előtt is kifizetődő volt, átgázolt a középpályán. Kroos és társai csak szemmel követték a franciát, aki két gólban is komoly szerepet vállalt. Semedo behozatalával az addig gyakorlatilag jegelt Sergi Roberto (ahogyan már írtam, Marcelo emberfogása volt a feladata) a támadósorba került, friss erőként. Ez meg is látszott, mert aktívan támogatta a kontrákat. 

Konklúzió

Lehet hibáztatni Lopeteguit az óvatos első félidős stratégiai miatt, de látva a madridiak jelenlegi formáját, ez egy vállalható döntés volt. Az már kevésbé, hogy ennyire feladta a széleken való védekezést és nem tanult Zidane hibáiból. Ernesto Valverde nem sok újat húzott, cserébe kiválóan mozgatta a csapatát és érdemi módon tudott belenyúlni a mérkőzésre. 

Valverde taktikai szempontból egyértelműen felülmúlta riválisát, olyan helyzetbe kényszerítette Lopeteguit, hogy egy kivételt leszámítva, mindig a vendégeknek kellett reagálni a hazaiak húzásaira. A címben jelölt egyoldalú szó, csak az eredményre utal, a mutatott játék alapján nem volt négy gólnyi különbség a két klub között, esetleg kettő. 

Ugyanakkor az is biztos, hogy a jelenlegi Real Madridnak rengeteget kell fejlődnie és ezt már nem biztos, hogy Julen Lopeteguivel teszik meg. A Barcelona Messi nélkül is képes volt kontrollálni a találkozót, középpályát 20 percet leszámítva végig uralták. A nagyobb csapatok ellen idén rendre meggyőző játékkal rukkoltak elő.