Generációváltás: Arthur lehet Xavi méltó utódja?

2018. október 28. - Faludi Kiss Ákos

Az összehasonlítás az egyik velejárója a profi sportoknak. Próbálunk kapaszkodókat keresni, megtalálni valaki méltó utódját. Korszakos csapat volt a 2000-es évek második felében a Barcelona, melynek egyik alappillére volt a spanyol karmester, Xavi. Hozzá hasonlítják a nyáron érkező és azóta kezdőként is szerepet kapó Arthur Melót. Megállja-e a helyét az összehasonlítás vagy egy teljesen más típusú játékos válhat a brazilból?

gettyimages-1017236862.png

Fiatalon is varázsolt

Több, mint tíz éve szülővárosában, Gioaniában fedezték fel az irányítót. Ebben nagy szerepe volt Luis Felipe Scolari és Renato Portaluppi mellett Niltinho Maravilhának. A brazil szakember foglalkozott először Arthurral és már kezdetek kezdetén középső középpályást játszott. Egészen fiatalon jól kezelte a labdát, irányította a többieket a pályán, munkabírása is példaértékű volt. Már gyerekként jól alkalmazta a labdavesztés utáni visszatámadást, amire felnőttként is aktívan támaszkodik. 

Mindössze 14 évesen került a Grémióhoz, de nem viselte meg őt nagyon a szülői házból való elkerülés. Az ifi évek után az első csapatnál találta magát és már 18 évesen bemutatkozhatott Luis Felipe Scolari irányítása alatt. Azonban nem a brazil válogatottat 2002-ben világbajnoki címig vezető szakember építette be a Grémióba a középpályást, hanem utódja, Renato Portaluppi. Ő adta meg Arthur számára az esélyt a bizonyításra.

A kisebb összeállításból is láthatjuk, hogy mennyire jól építette be Portaluppi Arthurt. Labdavezetése brazil bajnokság szintjén is kiemelkedőnek számított, ahogyan védekező képességei is. Alacsony termete ellenére (172 centiméter) is nehéz felborítani masszív testalkata miatt. Gyorsan kinőtte a hazája pontvadászatát, hamar bejelentkezett érte több spanyol csapat (Atlético Madrid, Barcelona) mellett a Chelsea is. 

Xavi vagy Iniesta?

Eredetileg 2019 januárjában csatlakozott volna Arthur a Barcelonához, de Ernesto Valverde kérésére (és Andrés Iniesta visszavonulása miatt) előrébb hozták a transzfert. Rögtön meg is kapta a nyolcas mezszámot, amit előtte épp Iniesta hordott. Sokan Andréshoz kezdték el hasonlítani, de voltak olyan hangok is, melyek benne látták Xavi utódját. 

Jellemzések alapján - intelligens, kiválóan passzol, gyors és rövideket tol a labdán -, tényleg Iniestára aposztrofálhattunk, de a katalánoknál mutatott játéka alapján már inkább Xavi utódját vizionálhatjuk benne. Ennek egyik ékes példája a passzolási hatékonysága, mely a brazil bajnokságban is 93% felett volt (27 mérkőzésen). A katalánoknál tovább javult ebben a mutatóban (első öt bajnokiján 95,3%). 

Az újságírók mellett a játékostársai és volt Barcások is összehasonlításokba bocsátkoztak. Xavi benne látja az utódját, Ronaldinho pedig kiemelte, hogy gyorsan felveheti a többiek ritmusát. Megszólalt a portugál klasszis, Deco is:

Xavihoz való hasonlítása nem probléma, mert a kiváló játékosokat mindig más kiváló játékosokhoz hasonlítják. Az lenne a rossz, ha senkihez sem mérnék. Arthur mindennel rendelkezik, hogy sikeres legyen a Barcelonában.

Egykori klasszisok mellett a jelen játékosai is méltatták az új igazolást. Luis Suárez mellett Messi is csak pozitívumokat tudott mondani a brazilról.

Játékstílus

Posztja a mélységi irányító, sok esetben visszalép a védelembe vagy közvetlenül elé, hogy már a saját tizenhatosa környékén elkezdje szervezni a csapata támadásait. Nem a gólszerzés vagy a gólpasszok terén nyújt kiemelkedőt, neki az elsődleges feladata a támadások építésének megkezdése. Jól találja meg az üresen lévő csapattársait, de a 90% feletti passzolási hatékonyság nem alibi átadások tömkelegét rejti.

 

A GIF-ből is látszik, hogy gyakorlatilag tőle indul "útjára a labda", keresi a megjátszható társakat, hogy gyorsan eljussanak az ellenfél tizenhatosáig. Mindezt hiba nélkül teszi és nem remeg meg a lába a komolyabb ellenfelekkel szemben sem. Valencia otthonában 142 passzából 135 volt sikeres, de kiválóan játszott a Sevilla és az Inter ellenében is. Utóbbi mérkőzéssel foglalkoznék elsősorban Arthur szemszögéből. Már Londonban is kulcsszerepet szánt Valverde hősünknek, aki nem vallott szégyent a Tottenham ellenében.

Ezt tetézte az olaszok vendégjátéka alkalmával. Mivel Lionel Messi sérülés miatt nem léphetet pályára, még nagyobb stabilitás és fegyelem kellett a középpályára, amit Busquets és Rakitic mellett Arthur biztosított. A kvartett megnyerése szempontjából szükség volt a sikerre, amit egy formába lendülő Interrel szemben kellett kivívni. 

arthur01.png

Ahogyan a képen is látható, támadásokat építő passzokkal próbálkozott már a találkozó elején is, ahelyett, hogy Rakitic vagy Busquets irányába bevállaljon egy biztonsági átadást, inkább Suárezt választotta, hogy minél előbb a tizenhatos környékére kerüljön a labda. 

Képes egyedüli játékszervezésre, de a "párban" is nagyon hatékony. A Barcában Busquets a társa, aki a védelem jobbszárnya előtti területet játssza be, míg a brazil a baloldali részt. Ezzel Valverde egy kettős falat képez védekezés szempontjából, nehezebb áthatolni a katalánok középpályáján. A két belső középpályás leveszi a terhet Piqué és Lenglet válláról, kevesebbszer kapnak "frontális támadást" az ellenfelektől, mivel ezt az előttük lévő duó tompítja.

Xavi egyik nagy trükkjét, a saját tengelye körül való forgást vagy a lefordulást is kiválóan alkalmazza a labdával. Mindezt a saját kapuja közvetlen közelében is megteszi, bátorságból nincsen hiány. Ez a bátorság viszont néha vakmerőségbe megy át. Szerencsére az esetek nagyon kevés százalékát teszi ki, de emiatt az Inter is egyszer lövőhelyzethez jutott. 

arthur02.png

A negatívumok közé sorolható a kapu előtti teljesítménye is, vagyis annak hiánya. Tényleg egy klasszikus szervező, emiatt nem fordított kellő időt a támadások befejezésének megtanulására. (Van még ideje.) Látszik, hogy az elmúlt években ebben is próbált fejlődni, de még messze van attól, hogy akár 3-4. opcióként tekintsenek rá. Brazíliában egy szezon alatt kicsivel több, mint 10 lövéssel próbálkozott (Coutinho, de még Rakitic is összehoz ennyit 4-5 találkozó alatt). 

A Barcelonánál az idei statok alapján még Piqué és Jordi Alba is többször próbálkozott kapura lövéssel, ami kicsit aggasztó lehet Valverde számára. Gyakorlatilag két hasonló játékosa van a középpályán, akik alig vagy csak elvétve jelentenek veszélyt az ellenfél kapujára. Ez a mai fociban luxus. Pedig láthattuk a felkészülési mérkőzések során, hogy Arthur kiválóan lő távolról, ezt kéne fejlesztenie. 

A negatívumok ugyanakkor eltörpülnek amellett, hogy Arthur mennyire intelligens és érett. Mindössze 22 éves, de 30 éveseket megszégyenítő pontossággal és higgadtsággal játszik. Lát a pályán, már előre felméri a passzolási lehetőségeit, mielőtt megkapná a labdát, nézi a közvetlen közelében lévő ellenfeleket, hogy óvja tőlük a játékszert. 

Természetesen technikai képzettség szempontjából is kiemelkedő, váratlan megoldásokra bármikor képes, ha ezzel segíti a csapatát. A GIF-ben látható esernyő csel után jöhetett egy gyors kontra, amiből Coutinho rúgott a végén kapufát. Összességében sikerült mindössze 40 millió euróért igazolni a Barcelonának egy kiváló alternatívát Xavi pótlására. Továbbra sem szerencsés az összehasonlítás, mert könnyedén óriási terhet rakhat egy fiatalra, de elfigyelve Arthurt, megállhatja a helyét hosszabb távon a katalánoknál és fontos alappillére lehet a klubnak. 

Mentalitás 

A profizmus az, amely meghatározza ezen a területen is a fiatal brazilt. Arthur már tiniként tudatosan készült a profi létre. Miután aktuálissá vált, hogy átkerül Európába, elkezdte a felzárkózást spanyol nyelvből, (már Brazíliában nyelvtanárhoz járt). Igyekezett elsajátítani Spanyolország kulturális hátterét is, ezzel is gyorsítva az integrálódást. Visszahúzódó típus, nyilatkozataiban végtelenül szerény.

Hatalmas felelősség képviselni a Barcelonát és a brazil válogatottat. Tudom, hogy nem engedhetem meg, hogy ezektől önelégült legyek. Folytatnom kell a munkámat, és két lábbal a földön kell, hogy álljak, továbbra is meg kell találnom a helyemet a pályán. 

Nem éppen vezér alkat, viszont a pályán előtérbe kerül a küzdeni akarása és a vereséget nem tűrő mentalitása. Ezt a katalánok szerencséjére nem durva játékkal ötvözi, mivel defenzív oldalon mellőzi a szabálytalanságokat. Sárga lapot is alig kap, igazán fegyelmezett. Összegezve, minden adott számára, hogy klasszis labdarúgó váljék belőle, de hosszú az út még addig és sokat kell még fejlődnie.